קבוצות הרכישה, שהופיעו בארץ בסערה בעשור האחרון, עוברות כרגע לשלב חדש באבולוציית ההתפתחות שלהן. הקבוצות, שעד לפני 2011 סיפקו לרוכשיהן חיסכון שנבע ברובו מהטבות מס, איבדו כמעט לגמרי יתרון זה וכיום הן מתבססות בעיקר על חיסכון הרווח היזמי ועלויות המימון. עובדה זו, הוציאה קבוצות רכישה רבות מהשוק והותירה בו את הקבוצות המקצועיות יותר. במאמר זה ננסה לסקור מהו מצבן של קבוצות הרכישה מ-2011 ומהן האתגרים העומדים בפניהן בעתיד.
קבוצות רכישה מ-2011
משנת 2011 חייבו רשויות המס, את כל מי שמוכר קרקע פרטית לקבוצות רכישה, בתשלום מע"מ על הקרקע. בעל הקרקע מצידו, מעביר את חבות המע"מ לפתחם של הרוכשים, מה שמחייב אותם בתשלום מס ערך מוסף על רכיב הקרקע. עובדה זו ניטרלה את אי תשלום המע"מ על הקרקע, ממנו נהנו הרוכשים, דרך קבוצות הרכישה והורידה במידה רבה את האטרקטיביות שלהן.
קבוצת רכישה קטנה, המעוניינת לשרוד במצב שנוצר חייבת להיות מנוהלת היטב כך שתדע לספק חיסכון משמעותי למרות היעלמות מקלט המס שהיה קיים לפני 2011. קבוצות אלה, יכולות להתמקד עדיין בחיסכון עלויות המימון עם רכישת הקרקע, כמו גם בחיסכון של עלויות הבנייה.
לקבוצות הגדולות היה הרבה יותר קל, מכיוון שהן בין כה וכה רכשו את הקרקע מגורם מסחרי ולכן ממילא מחיר רכישת הקרקע היה כולל מע"מ. האתגר של קבוצות הרכישה הגדולות נשאר כמו תמיד האתגר הניהולי הכרוך בתיפעול קבוצת אנשים גדולה.
עליית המחירים מחזירה את קבוצות הרכישה אל השוק
למרות היעלמותן של קבוצות רכישה רבות מהשוק, עליית המחירים שהחלה בחודש אפריל 2012 עשויה להחזיר קבוצות רכישה ספורות אל שוק הדיור. זאת, כתוצאה מהחיסכון הפוטנציאלי המשמעותי במחיר הדירה, הכולל את עליית המחיר המשוערת בשנים הבאות ובנוסף את החיסכון הרב בין מחיר השוק של הדירה לבין מחיר רכישתה דרך קבוצה.
בנק ישראל מקשה על קבוצות הרכישה
אמנם עליות המחירים האחרונות החזירו קבוצות ספורות אל שוק הדיור, אך מנגד הגבלת המימון למשקיעים (ל-50% בלבד משווי הדירה), שהם חלק ניכר מלקוחותיהם של קבוצות הרכישה, הורידה את האטרקטיביות שברכישת דירה להשקעה דרך קבוצת רכישה.
אמנם לא כל המשקיעים ידירו את רגליהם מהשקעה באפיק זה, אך המשקיעים הממונפים יותר יחפשו השקעות בעלות תשואה גבוהה יותר באפיקים אחרים.